STERILISERING

HVILKEN TYPE PREVENSJON ER VASEKTOMI?

Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden. I utgangspunktet er sterilisering en permanent prevensjon. Sterilisering hos menn er et mindre inngrep enn hos kvinner. Mannlig sterilisering er som oftest vellykket og uten komplikasjoner.

Hvis man er ferdig med å få barn, eller ikke ønsker barn, er det mange menn som velger å sterilisere seg, noe som innebærer et lite kirurgisk inngrep på sædlederne. Etter operasjonen vil man forsatt få utløsning som normalt, men utløsningen vil ikke inneholde sædceller som kan befrukte noe egg.

En sterilisering har ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner, så maskulinitet, skjeggvekst, mannlig stemme osv. vil være som før. Inngrepet påvirker ikke seksuell evne og lyst. Steriliseringen beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Du trenger ikke henvisning fra lege for å bli sterilisert, men vil bli bedt om å signere en ”Begjæring om sterilisering”(IS1143) Begjæring om sterilisering  før operasjonen, flott dersom du har skjema ferdig utfylt.

Inngrepet gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, men du kan bestille det utført i narkose.

BEDØVELSE OG FORBEREDELSER

Det er viktig at opplysninger om bruk av blodfortynnende medisiner og evt. tidligere operasjoner informeres om.

For optimal hygiene, må det foretas barbering av scrotum (pungen) og i begge lysker gjerne samme dag eller dagen før.

Du trenger ikke være fastende til operasjonen.

SELVE INNGREPET

Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse, og en opererer gjennom et lite hudsnitt på hver side av scrotum. Sædlederen hentes fram og en fjerner en bit av denne og lukker de gjenværende endene. De fjernede bitene sendes til mikroskopisk undersøkelse for objektivt å få bekreftet at det er sædlederen en har fjernet. Huden lukkes med tråd (sting)som forsvinner av seg selv.

ETTER INNGREPET

Du kan vanligvis kjøre hjem med en gang etter inngrepet og ta det med ro den dagen. Litt vondt vil du ha noen dager, men vanligvis er det nok å ta Paracetamol og eller Ibux. Unngå for mye aktivitet med tunge løft og lengre turer de første 2-3 dagene
Du kan dusje to dager etter operasjonen og la vannet rennet over operasjonsområdet uten å skrubbe huden der.
Det er sjelden en får komplikasjoner, men dersom smertene øker på utover 2-3 dager og det blir rødt og hovent i det opererte område med eller uten feber, må du ta kontakt med Kolibri, evt egen fastlege. Du fortsetter med antibiotikaen i 4 dager etter inngrepet.

Selv om en er nøye med at det ikke skal bli noen blødninger, kan det en sjelden gang skje at pungen blir større og større samme dag som du er operert. Da må du kontakt med Kolibri eller legevakten.

Når det er gått 2 måneder eller mer, må du levere en fersk sædprøve til egen lege eller komme hit til Kolibri, slik at vi kan mikroskopere for å se om det finnes sædceller eller ikke. Først når den undersøkelsen er besvart og en ikke ser slike celler, kan en regne som sterilisert. Det er viktig at en beskytter seg inntil dette svaret foreligger.

Er det andre ting eller spørsmål som er uavklart, ta dette opp før inngrepet.

Det er ikke nødvendig med kontroll.

BIVIRKNINGER OG MULIGE KOMPLIKASJONER

Infeksjon i såret forekommer sjelden. Det tilkommer da smerter,  rødhet og hevelse. Ta kontakt med lege for behandling.

Smerter og ømhet er vanlig de første dagene. Det kan henge i en ømhet og hevelse i bitestikkelen i noen uker. Dette skyldes nok at bitestikkelen som lagrer sædceller ikke tømmes ved utløsning lenger. Svært få får langvarig ømhet. Behandling er smertestillende hvis nødvendig.

PRISER

Sterilisering av menn – vasektomi 5 300,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE