Fjerning av prostatavev via urinrøret/ TUR-P

Hva er fjerning av prostatavev via urinrøret/ TUR-P?

Det er hos deg påvist en forsnevring i prostata på grunn av at kjertelen er forstørret. Dette gir vannlatingsplager med redusert avløp fra urinblæren. Forholdene kan bli bedre med en dagkirurgisk operasjon der kanalen for urinrøret gjennom prostata blir åpnet ved å fjerne det innerste av prostatakjertelen.

 

FORBEREDELSER FØR OPERASJONEN

Innleggelsesdagen: 

Faste: 

Du må være fastende før operasjonen, det vil si ikke spise, røyke, bruke tyggegummi eller drops etter kl 24 kvelden før. Du kan drikke klare væsker, vann, saft, juice uten fruktkjøtt, kaffe og te inntil 2 timer før operasjon. Ikke drikk melk.

Hygiene: 

Du kommer nydusjet til avdelingen. Det er viktig med god hygiene før operasjonen for å forebygge infeksjon. Forhuden trekkes tilbake for god rengjøring og navlen må renses godt. Vask hender og føtter godt. Ikke barber operasjonsområdet og dette må være fritt for sår og kviser. Ta av ringer og piercinger hjemme. 

SELVE INNGREPET

Vanligvis blir det gitt narkose eller spinal/ryggbedøvelse. Når du er godt bedøvet, blir et skop (”kikkertrør”) ført opp gjennom urinrøret, og operatøren ”høvler” prostata så mye som nødvendig for å få en god passasje. Hos enkelte pasienter er det også nødvendig å spalte i blærehalsen, overgangen mellom blære og prostata, for å få tilstrekkelig åpning. 

Under operasjonen blir det skylt kontinuerlig med vann gjennom instrumentet. Vannet blir vanligvis tappet ut gjennom en slange som legges inn på magen. Denne fjernes ved avslutning av inngrepet. Dette medfører et lite sår nederst på magen, som det ikke er behov for å sy. Det legges inn kateter til blæren med kontinuerlig gjennomskylling for å rense ut blod. Kateteret beholdes vanligvis til dagen etter.

ETTER INNGREPET

Du blir liggende i avdelingen til observasjonene av deg er stabile og skyllevannet fra kateteret er lyst uten gjennomskyll. Du kan starte med litt drikke, og mat når du har appetitt. 

Oppholdet varer kun noen få timer. Du kan ikke kjøre bil etter en operasjon med narkose.  Gjør avtale med noen som kan hente deg.

Det kan oppstå kateterreaksjon etter operasjonen. Dette kan merkes som vannlatings-trang eller smerte, og du kan om nødvendig få smertestillende. Dersom kateteret blir tett, kan det bli nødvendig å skylle, eventuelt skifte kateter.

​Etter du har reist hjem: 

Fjerning av kateter blir dagen etter operasjonen ved Kolibr Medical. Du kan da reise hjem etter at du har latt vannet på naturlig måte.  Rikelig drikke er viktig når du skal komme i gang med vannlatingen. 

Noen må fortsette med kateter, enten som selvkateterisering ved vannlatingsbehov eller med permanent inneliggende kateter noen uker.

Sykemelding etter inngrepet avhenger litt av yrke, men er vanligvis 2 – 4 uker.

Hyppig vannlating og svie er vanlig den første tiden etter operasjonen, men dette vil avta etter hvert.  

Blod i urinen kan forekomme i opptil 4-6 uker. Derfor er det viktig å drikke rikelig (1½  –   2 liter pr. dag) for å opprettholde god gjennomskylling av urinblæren. Blodig urin provoseres av tunge løft, hard avføring og fysisk krevende arbeid / aktivitet. 

PRISER

Utredning for vannlatningsplager 2 900,-
TUR-P operasjon 50. 000,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE