ØREPLASTIKK

HVA ER ØREPLASTIKK – AURIKKEL?

En øreplastikk er en plastisk operasjon som har til hensikt å forandre ørets størrelse eller form. Utstående ører betyr at det ytre øret står lenger fra hodet enn det som er normalt. Det er to former for utstående ører: Noen ganger er skålen i øret for stor, mens andre ganger er ørebruskens folding for svakt utviklet

ER JEG EN GOD KANDIDAT FOR ØREPLASTIKK?

De som vanligvis søker om en øreoperasjon kan hovedsaklig deles inn i tre grupper.

– Voksne med utstående eller misformede ører som ikke har blitt korrigert tidligere
– Personer som har skadet et øre (for eksempel når en øredobb har satt seg fast og blitt rykket av)
– Barn/foreldre til barn som ønsker å korrigere missformede eller veldig utstående ører.

Ved 10 års alder er øret nok utvokst, og fra denne alder kan øreplastikk foretas.

HVORDAN VIL PLASTISK KIRURG VURDERE MEG FOR ØREPLASTIKK?

På den innledende konsultasjonen kommer kirurgen din til å bedømme ditt / ditt barns generelle helsetilstand og ørenes form. Ut fra det vil kirurgen anbefale den metoden som han anser som best egnet.

Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Ikke vær redd for å stille spørsmål, særlig de knyttet til forventninger om resultater.

HVORDAN BØR JEG FORBEREDE MEG FØR EN ØREPLASTIKK?

Du vil motta et innkallingsbrev med skriftlig informasjon hvor du blir instruert om hvordan du kan forberede deg til operasjonen.

Rett før operasjonen må huden rundt ørene være rent uten betennelser eller sår. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl – slik som f.eks. Dispril, Albyl-E).

Operasjonsdagen dusjer du og foretar en grundig hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Følg instruksjonene som står i innkallingsbrevet.

Pass på at et familiemedlem eller ledsager kjører deg hjem når du er ferdig operert, og om nødvendig, kan hjelpe til et par dager.

OPERASJONSDAGEN. HVA JEG KAN FORVENTE?

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder. Inngrepet foregår i lokalbedøvelse slik at du er våken, men uten å merke noe ubehag.

Operasjonen tar normalt 1 time. Du hviler deg på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 1 time.

HVORDAN UTFØRES ØREPLASTIKK?

Dersom årsaken til utstående ører skyldes at øreskålen er for stor, vil denne skålen bli redusert. Dette skjer ved at en båtformet brusk/hudbit fjernes ved hel gjennomskjæring av øreskålen. Kantene syes sammen og øret bandasjeres. Vanligvis gror kantene fint sammen og de røde arrene blekner gradvis i løpet av 6-8 uker.

Dersom årsaken til de utstående ørene skyldes en svak utvikling av bruskfolden, gjøres operasjonen fra ørets bakside. En båtformet hudbit fjernes og det settes sting i brusken som gir denne en fint formet folding, hvoretter hudkantene syes sammen igjen.

HVORDAN SKAL JEG FORHOLDE MEG ETTER OPERASJONEN?

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro de første dagene. Etter en times observasjon kan man reise hjem med bandasje på hodet.

Etter en øreplastikk vil man normalt ha en del smerter. Disse smertene beskrives av de fleste som trykksmerter. Denne smerten forårsakes delvis av bandasjen som har blitt lagt med trykk mot ørene. Smerten motvirkes med smertestillende legemidler og avtar gradvis i løpet av de første 3-4 dagene. En svakere trykksmerte kan gjenvære i opptil en uke. Man får med resept på smertestillende tabletter som skal hjelpe når bedøvelsen fra operasjonen går ut.

En lettere gjennomblødning av bandasjen nederst langs kanten kan  forekomme.

Hodebandasjen skal sitte på i 1 uke. Etter 1 uke fjernes bandasjen, og erstattes av et hårbånd/pannebånd som skal brukes dag og natt i 2 uker. Alle sting blir borte av seg selv, så det er ingen sting som skal fjernes.

Når hodebandasjen er fjernet, kan man dusje og vaske håret. Pass på så ikke øret bretter seg under hårvasken. Vanlig sjampoo kan brukes, men man skal ikke gni på ørene eller vaske sårene, da dette kan forårsake infeksjon.

Ørene må ikke utsettes for å bli brettet forover før minst 3 uker etter operasjonene –  først da er arret i brusken sterkt nok til at den nye formen og stillingen er sikret.

Du må ta det med ro de første dagene. Unngå anstrengende fysisk aktivitet så lenge hodet er bandasjert. De fleste velger en ukes fri fra arbeid og skolebarn opereres oftest i tilslutning til ferier. Unngå gymnastikk de første 3 ukene etter operasjonen.

Det er vanlig meg en kontroll 3 måneder etter inngrepet.

Dersom du har problemer eller trenger ytterligere informasjon kan du kontakte oss når som helst.

HVA ER RISIKOEN. HVA KAN JEG FORVENTE AV RESULTATER?

Blødning og sårinfeksjon er uvanlige komplikasjoner hos ellers friske mennesker. Ved bryting av de nyopererte ørene kan bruskstingene miste sitt feste slik at ørene igjen får en dårlig form.

Sideforskjell og tilbakefall kan forekomme av den ene eller andre årsak. Dette kan gjøre at man er misfornøyd med resultatet, og ny operasjon er påkrevet for at man blir fornøyd.

Ved uvanlig stivhet i brusken kan det for eksempel være aktuelt å bruke alternativ operasjonsmetode for å få et varig godt resultat. Er man misfornøyd med resultatet er det viktig at dette kommuniseres til kirurgen. Som regel kan forholdene rettes opp til alles beste.

PRISER

Konsultasjon 500,-
Øreplastikk – aurikkel Fra 16 000,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE