MAGEPLASTIKK

HVA ER MAGE – BUKPLASTIKK?

Mageplastikk / bukplastikk anbefales for deg som har noe overskudd av fett på magen i kombinasjon med overflødig hud. Ved operasjon fjernes den overflødige huden sammen med underhudsfettet. Ved gjennomføring av en mageplastikk vil en få en flatere mage, og en smalere midje.

ER JEG EN GOD KANDIDAT FOR MAGEPLASTIKK?

Alle friske kvinner, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske for bedøvelsesmidler, kan operere mageplastikk.

De som har behov for en mageplastikk kan hovedsaklig deles i to grupper: De med bare for mye fett i mageregionen, og de med overflødig, løs hud. En kombinasjon av begge deler er vanlig.

Inngrepet er vanlig hos pasienter som har hatt vektøkning og påfølgende vekttap, eller hos kvinner som har gjennomgått svangerskap. Hos noen kvinner kan magemusklene være tøyd eller sprengt fra hverandre i løpet av graviditeter, og hos disse vil det være kunne være nødvendig å reparere dette ved å sy sammen de to muskelbukene samtidig med mageplastikken

Mageplastikk gjøres ikke hos overvektige på grunn av økt risiko for komplikajoner.

Dersom du planlegger å få flere barn, bør du vente til du har fått de barna du skal ha.

Dersom du vurderer mageplastikk må du være røykfri 2 uker før inngrepet, i tillegg til at du må være røykfri i 6 uker etter inngrepet.

HVORDAN VIL PLASTISK KIRURG VURDERE MEG FOR MAGEPLASTIKK?

Ved den første konsultasjon vil kirurgen undersøke magen din. Han vurderer hudens elastisitet, omfanget av fett opphopning i mageregionen, og om fettet ligger på utsiden eller innsiden av bukveggen. I tillegg vil han vurdere din generelle helsetilstand.

For full mageplastikk er det et krav at du eventuelt slutter å røyke minst to uker i forveien og heller ikke røyker en uke etterpå. Gjelder også snus og nikotintyggegummi.

Kirurgen vil informere deg om mini mageplastikk og full mageplastikk, og det vil bli diskutert hvilket alternativ som egner seg best i ditt tilfelle. Valget står ofte mellom bukplastikk eller fettsuging, eventuelt begge deler.

Hvis du bare har fett opphopning i området nedenfor navlen, kan det være tilstrekkelig å gjennomføre en mini-mageplastikk.  Noen tilfeller kan også løses bare ved å utføre fettsuging av magen. Kirurgen vil i samråd med deg finne den beste metoden for deg. Du bør være ærlig når du oppgir dine forventninger.  Dette fordi at kirurgen skal kunne vise de tilgjengelige alternativene, med de risikoer og begrensninger som finnes.

Under konsultasjonen vil kirurgen også forklare hvilken type bedøvelse som brukes, og om kostnadene ved inngrepet.

Ikke glem å fortelle om du røyker, eller bruker medisiner/vitaminer, antall graviditeter og hvis du planlegger å bli gravid eller ammer. Ikke vær redd for å stille spørsmål, særlig de knyttet til forventninger om resultater.

HVORDAN BØR JEG FORBEREDE MEG FØR EN MAGEPLASTIKK?

Du vil motta et innkallingsbrev med skriftlig informasjon hvor du blir instruert om hvordan du kan forberede deg til operasjonen, herunder retningslinjer for faste, bruk av medikamenter og rengjøring av huden på operasjonsområdet.

Rett før operasjonen må huden på magen være ren uten betennelser eller sår.

Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl – slik som f.eks. Dispril, Albyl-E). Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Pass på at et familiemedlem eller ledsager kjører deg hjem når du er ferdig operert, og om nødvendig, kan hjelpe til et par dager. Du skal ikke være alene det første døgnet etter operasjonen.

OPERASJONSDAGEN. HVA JEG KAN FORVENTE?

Følg instruksjonene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes mage, overkroppen, og nedentil. Bruk ikke body lotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft i inntil 2 timer før operasjonen. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.

Før operasjonen vil kirurgen undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer, i tillegg til å ta bilder. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt 3-4 timer. Du ligger og hviler deg på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter ca 2-3 timer

HVORDAN UTFØRES MAGEPLASTIKK?

Operasjonene utføres normalt i narkose. En skiller mellom full og mini mageplastikk (bukplastikk). Med full plastikk menes at all hud løsnes fra like over kjønnshårene, helt opp til kanten av ribbena. For å få strammet all denne huden nedover, løsnes navlen på og nytt hull lages til den. Med mini-mageplastikk menes at huden løsnes bare opp til navlen. Denne operasjonen vil ikke stramme løs hud over navlenivå.

Et alternativ er også å gjøre en minimageplastikk og samtidig utføre fettsuging av magens øvre del.

Det vanligste er å først fjerne fettet på magen og ut mot hoftene ved hjelp av fettsuging (liposcultur). Operasjonssnittet legges alltid på tvers (bikinisnitt) – like over kjønnshårene. Etter at snittet er laget, løsnes hud/underhud fra bukveggen og fra navlen. Overflødig hud strammes nedover og fjernes. Sårene sys så sammen. Det er vanlig at det legges inn et dren i magen uner operasjonen. Dette fjernes etter avtale med legen.

HVORDAN SKAL JEG FORHOLDE MEG ETTER OPERASJONEN?

Det anbefales at du reiser rett hjem når du forlater klinikken. Når du drar vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro den første uken, samt at du har noen til å være sammen med deg det første døgnet. Kvalme, svimmelhet og besvimelse er ikke uvanlig etter et slikt inngrep, men dette gir seg normalt innen første døgn. Du vil også føle deg litt trett og uopplagt de første dagene etter operasjonen.

Etter en mageplastikk vil man normalt ha en del smerter i såret. Det verste gir seg som regel etter 1-2 døgn, men noe smerter og ubehag må man regne med i alle fall en ukes tid. Bruk smertestillende som avtalt med legen.

Dispril, Aspirin, Albyl-E, Ibux, Voltaren (inneholder acetylsalisylsyre) skal ikke brukes før eller etter operasjonen da dette øker risiko for blødning.

De første dagene skal du sørge for mest mulig ro og hvile. Du bør stort sett ligge til sengs, bevege armer og ben og stå opp ca. hver annen time og bevege deg litt rundt. De første 6-7 dagene må du gå lett foroverbøyd for å minske belastningen på stingene. Du bør ligge på rygg og ha en pute under knærne og i ryggen om natten. Dette for å ligge i en slags ”båtform”.

Du bør støtte magemusklene med hånden ved hosting, nysing og avføring for å redusere belastningen på muskelen, samtidig som det er smertedempende.

Forstoppelse må unngås. Drikk rikelig og unngå store måltider. Spesielt forsiktig skal du være hvis magemusklene er sydd sammen. Da må du unngå hoste, løft og annen bruk av bukmusklene i minst en måned.

Dersom det er lagt inn et dren i magen så fjernes dette etter avtale med legen.

Du kan dusje 2- 3 dager etter operasonen. Drenet bør være fjernet før du dusjer. Dusj med bandasjene på, og fjern de etter dusjen. Hudtapen beholder du på, men tørk denne godt før du tar på kompresjonstøyet.

Vi anbefaler at du bruker micropore-tape (hudtape) på arrene i 3-6 måneder. Vi anbefaler også at det brukes Sunblock ved opphold i solen det første året. Dette for å få finest mulig arr.

Du skal bruke kompresjonstøy dag og natt i 14 dager, deretter daglig i 4 uker. Vi anbefaler en kompresjonsbody, med ekstra støtte på magen. I tillegg skal du bruke elastiske strømper i 6 uker.

Ingen av stingene skal fjernes, tråden løser seg opp selv etter 2- 3 uker.

Følelsen i huden over snittet vil bli nedsatt etter operasjonen. Det meste av følelsen vil komme tilbake i løpet av 6-12 måneder. Huden over magen kan i tillegg bli blålig misfarget, med varierende grad av hevelse.   Ujevnheter som kjennes under huden forsvinner i løpet av 2-6 måneder. Massasje av disse områdene fører til raskere normalisering.

Røyking er ikke tillatt 6 uker etter operasjonen, det reduserer sårtilhelingen.

Du må ikke løfte tungt eller gjøre kraftige anstrengelser de første 6 ukene etter operasjonen. De fleste er tilbake til arbeid etter ca 2 uker, mens andre trenger 3 eller 4 uker med hvile og restitusjon. Du skal ikke drive hardt fysisk arbeid eller hard fysisk trening de første 6 ukene etter inngrepet. Du skal heller ikke ha tunge løft i denne tiden.

Vanligvis avtales kontroll første gang etter 7- 10 dager, og deretter etter 3 måneder.

HVA ER RISIKOEN?

Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep, og det foreligger en viss risiko for komplikasjoner. Ved nøye utvelgelse og forundersøkelse av de som skal opereres, og med god oppfølgning etterpå, forekommer imidlertid komplikasjoner svært sjelden

Væskeansamling under eller i såret vil som regel suges opp av drenet, men kan i sjeldne tilfeller også oppstå etter at drenene er fjernet.

Blodansamlinger og infeksjoner er sjeldne ved private klinikker, men kan forekomme som ved alle andre operasjoner. Hudavstøtninger i sårkantene kan forekomme, spesielt hos røykere.

Nedsatt følelse i huden over arret er ikke uvanlig. Følelsen kommer vanligvis tilbake i løpet av et års tid, men kan i få tilfeller bli permanente.

På pasienter hvor det fjernes svært mye løs hud vil det kunne oppstå såkalte eselører i endene av arret. Dette kan korrigeres ved senere inngrep i lokalbedøvelse

HVA KAN JEG FORVENTE AV RESULTATER?

Mageplastikk, full eller mini- mageplastikk, gir gode resultater der pasienter har svake magemuskler, og overflødig hud og fett. I de fleste tilfellene er resultatene også permanente, forutsatt at det etterfølges av et balansert kosthold og regelmessig mosjon.

PRISER

Konsultasjon 500,-
Mageplastikk, minisnitt (i lokalbedøvelse) 22 000,-
Mageplastikk, stor med muskelkorreksjon Fra 38 000,-
Tillegg for narkose ved enklere inngrep 6 000,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE