CARPAL TUNNEL SYNDROM

HVA ER CARPAL TUNNEL SYNDROM?

Av ulike grunner kan det bli trangt i karpaltunnellen. Nervus medianus kommer da i klem, og det kan oppstå symptomer i nervens funksjonsområde, dvs. i hånden og fingrene. De vanligste årsakene til at det blir trangt, er betennelsesreaksjoner, håndleddsbrudd, lavt stoffskifte, svangerskap, diabetes, og overbelastning gjennom ensidige håndbevegelser i yrket.

SYMPTOMER

Symptomer på Kapal tunnel syndrom (inneklemming av nerve i håndledd) er smerter, prikkinger og følelsesutfall på innsiden av hånden tilsvarende tommel, pekefinger, langfinger og en del av ring- finger. Lammelse og svinn i tommelens muskler. Symptomene øker ofte på natten eller når armen holdes i ro. Tap av følelse på fingertuppene gjør det vanskelig å håndtere små objekter, og en kan ha problemer med å vri kluter.

Sykdommen kan være forbigående. Symptomer på karpal- tunnel syndrom under svangerskap kan forekomme og vil i de fleste tilfeller bli bedre etter fødsel.

BEHANDLING

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden. Ved milde til moderate plager vil man først forsøke med avlastning med bruk av en skinne, og det kan i noen tilfeller føre til at man unngår operasjon.

Behandling med kortisonsprøyte kan i noen tilfeller hjelpe.

Dersom plagene er langvarige, og avlastning ikke har effekt, er operasjon et alternativ.  Inngrepet foregår i lokalbedøvelse. Under operasjonen spalter kirurgen ligamentbåndet, slik at nerven får bedre plass og ikke lenger blir liggende i klem.

FORBEREDELSE FØR OPERASJON

For å forhindre at det blir betennelse i operasjonssåret er det viktig å gjøre hendene rene før operasjonen. Det er mange furer og gjemmesteder i hendene og på fingrene. På operasjonsdagen er det viktig at du vasker hendene grundig med Hibiscrub i 2 minutter. Hibiscrub fås kjøpt på apoteket.

HVORDAN SKAL JEG FORHOLDE MEG ETTER OPERASJONEN?

Bandasje
Etter operasjonen blir det lagt på bandasje og et elastisk bind. Dette fjerner du selv etter 5 dager. Såret og stingene dekkes med hudtape så lenge det ennå er sting der. Sting og plaster fjernes etter 12-14 dager.

Smerter
Allerede kvelden sammendag som operasjonen må du bøye og strekke fingrene selv om det er smertefullt. Hjelp til med den andre hånden om det er nødvendig. Klem og åpne hånden kraftig, 5-10 ganger per time så lenge du er våken.

Dette er viktig for å få et godt resultat. Det gjøres oppmerksom på at smerter i arregionen etter operasjon ikke er uvanlig. Disse smertene kan vedvare flere måneder, og opptil 1⁄2 år.

Ved smerter etter operasjonen anbefales det å bruke Paracet/Pinex tabl. (reseptfritt). Følg bruksanvisningen.

Acetylsalisylsyre (f.eks Dispril, Asperin, Albyl-E) eller NSAID (Ibux, Voltaren) bør ikke brukes før eller de første dagene etter operasjonen da dette øker risiko for blødning.

For å unngå smerter og hevelse er det svært viktig å holde hånden høyt (i hjertehøyde) den første uken etter operasjonen. Når du sitter/sover er det viktig å bygge opp under armen med f. eks en pute.

Sykemelding
Vanligvis er en sykemeldt I 4-6 uker etter inngrepet, avhengig av type arbeid.

Kontroll
Hvis alt går bra er det ikke behov for kontrolltime.

PRISER

Konsultasjon  1 500,-
Carpal Tunnel Syndrom 8 500,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE