INNGRODD NEGL

HVA ER INNGRODD NEGL?

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand og rammer oftest stortåneglen. Det er hyppig sett hos gutter i puberteten som er plage med fuktige føtter. Ungdom som driver med idrett er spesielt utsatt.

Tilstanden kan skyldes at tåneglen klippes i bue og dermed for langt ned til sidene. Kombinert med bruk av for trange sko, eller slag mot foten, vil dette kunne resultere i at neglen skjærer seg inn i hud og underhud, og det oppstår en lokal, smertefull hevelse, ofte med infeksjon.

UNDERSØKELSER

Den viktigste undersøkelsen er legens kliniske vurdering av tilstanden. Noen ganger tas en prøve av puss, men det er ikke alltid nødvendig.

EGENBEHANDLING VED INNGRODD TÅNEGL

Ved inngrodd negl forsøker en i lettere tilfeller med god fot hygiene, eventuelt med grønnsåpefotbad og god tørking etterpå. Bruk romslig fottøy og luftige bomullssokker eller ullsokker. Unngå kunstfiber sokker. Hold føttene tørre. Neglen må hjelpes til å vokse fritt framover, og ikke klippes for kort ut mot sidene.

MEDIKAMENTELL BEHANDLING

Akutt, hissig infeksjon kan måtte behandles med lokale antibiotika, og godt fotstell er viktig. I noen tilfeller kan det være nødvendig i gi antibiotika som tabletter.

KIRURGISK BEHANDLING VED INNGRODD TÅNEGL SOM GJØRES I GOD LEDNINGSANESTESI

Enkel fjerning av hele neglen forsøkes hos noen som første kirurgiske tilnærming. Alternativ kirurgisk metode og som for oss virker til å være den beste er kilereseksjon(radikal metode) hvor en gjør bredden på neglen noe mindre og fjerner dertilhørende neglerot.

Det er smertefullt både å ha en inngrodd negl og dagene etter et kirurgisk inngrep er også smertefulle. En må heve foten høyt noen dager og trenger smertestillende medisiner. Sykmelding må også vurderes noen dager. De fleste blir god når man opererer radikalt.

PRISER

Inngrodd negl operasjon – en for 2 900,-
Inngrodd negl operasjon- 2 sider 4 000,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE