GALLESTEINOPERASJON

HVA ER GALLESTEIN?

Galleblæren er en liten pose som henger under leveren din. Den lagrer fordøyelsesvæske som kalles galle, som hjelper kroppen til å bryte ned maten. Noen ganger blir fordøyelsessaften for tykk, og det utkrystalliseres gallestein. Gallestein kan være så små som sandkorn eller så stor som en golfball. Man kan ha èn stor, eller hundrevis av små gallestein i galleblæren.

Mange mennesker har gallestein som de ikke merker noe til og ikke vet om. Hos de fleste skaper disse ingen problemer. Noen ganger blokkerer steinene utførselsrøret som fører fordøyelsessafter fra galleblæren til tarmen. Da kan du kjenne smerter i mageregionen.

ÅRSAK/DIAGNOSE

Sannsynligheten for å få gallestein øker etter fylte 40 år. Kvinner for oftere gallestein enn menn. Andre faktorer som øker sjansene for å få gallestein er fedme, graviditet, raskt vekttap, eller når en spiser mye fet mat.

Diagnosen stilles best ved ultralyd av galleveier, en enkel og sikker metode. Blodprøver kan understøtte eller redusere mistanke om gallegangsstein og magnetrøntgen av galleveiene (MRCP) kan sikre eller avkrefte gallegangsstein.

Andre galleveislidelser:

  • Kreft i galleblære er veldig sjeldent.
  • Kreft i bukspyttkjertel og i galleganger er noe vanligere, men meget sjelden under 50 års alder.
  • Betennelse i galleveier og bukspyttkjertel uten gallestein forekommer, men gallestein er den desidert vanligste årsaken til betennelse.

SYMPTOMER

En stor del av befolkningen har gallestein, men de fleste har ingen symptomer eller plager av det. Enkelte kan imidlertid få smerter som følge av at steiner kiler seg fast enten i galleblæren eller i den dype gallegangen. Typisk får man da anfallsvise smerter under høyre ribbeinsbue utstrålende til rygg og høyre skulder, gjerne etter inntak av et fettrikt måltid.

Det kan utvikle seg til betennelse i galleblæren, i gallegangene eller i bukspyttkjertelen som følge av gallestein. Ofte kreves det da akutt sykehusinnleggelse. Hvis steinen blir liggende i den dype gallegangen, kan man bli gul i huden eller i øyehviten og man kan få avfarget avføring eller mørk urin.

FORBEREDELSE FØR OPERASJON

Du må ta en blodprøve ca en uke før operasjonen.

Følg instruksene som står i innkallingsbrevet. Operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask med desinfiserende såpe (Hibiskrub). Spesielt nøye vaskes overkroppen, hals og armhulene. Bruk ikke bodylotion.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si, ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24 kvelden før. De som skal opereres om ettermiddagen kan spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken, samt drikke vann og saft inntil 2 timer før operasjonen. Bruker de faste medisiner kan de ta samme om morgenen sammen med litt vann.

Inngrepet foregår i narkose slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt 1-2 timer. Du ligger å hviler på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 3-4 timer.

HVORDAN FOREGÅR LAPRASKOPISK GALLESTEIN OPERASJON?

Standard behandling for gallesteinsanfall er en operasjon for å fjerne hele galleblæren. Ved lapraskopisk kirurgi brukes et lapraskop, som er et fingertynt rør som virker som en kikkert med lyskilde. Gjennom et lite snitt i og under navlen innføres karbondioksidgass (C02) slik at bukveggen løftes, og deretter føres skopet inn. Dette skaper et rom innenfor der kirurgen kan se eller operere.  Vi fører inn 4 små rør i bukhulen, hver med en diameter på 1/2- 1 cm. Galleblæren med stenene fjernes ofte gjennom røret over navlen.

lapra

Behandlingsopplegget er basert på moderne prinsipper. Disse omfatter forskjellige tiltak for at du skal komme deg så raskt som mulig etter operasjonen.

HVORDAN SKAL JEG FORHOLDE MEG ETTER OPERASJONEN?

Vanligvis har du fire kutt på magen etter lapraskopisk fjerning av galleblæren. Disse kuttene kan blæ litt i bandasjen i 1-2 dager. Bandasjen beholdes på i 2-3 dager etter operasjonen (eller så lenge det siver i sårene). Tvers over arret ligger små plaster som du lar stå på i 3-4 uker eller lengre.

Mange pasienter rapporterer smerte ved deres skulder-spiss, som skyldes den indirekte effekt av små mengder av karbondioksyd forblir i magen.

Etter en uke er det ingen begrensing for fysisk aktivitet. Det er vist at rask mobilisering kan minske risiko for blodpropp, infeksjon og hjerte- og lungekomplikasjoner, i tillegg kommer du raskere tilbake på jobb.

Unngå bading den første uken.

Vanligvis får du sykemelding for 1-2 uker, men det er litt avhengig av hvilket type arbeid en har.

Ved smerter brukes smertestillende medisiner etter forordning av legen.

KOMPLIKASJONER

Selv om man fjerner galleblæren, lager kroppen fortsatt fordøyelsessafter. Ved enhver operasjon er det risiko for komplikasjoner, både under og etter operasjonen. Med komplikasjon av gallesteinsoperasjon menes allergisk reaksjon på narkosen, infeksjon i operasjonssåret og blødning/gallegangslekkasje under eller etter operasjonen.

Med kikkhullskirurgi er det litt lavere sannsynlighet for komplikasjoner under operasjonen. Pasienten får flere små arr i stedet for ett langt.

Ulike forhold som tidligere operasjoner, mye betennelse rundt galleblæren kan medføre at vi ikke kan fjerne galleblæren ved hjelp av kikkhullskirurgi (ca 5%). Da må en fjerne galleblæren ved åpen kirurgi, og det vil kreve sykehusinnleggelse.

Risikoen ved laparoskopi inkluderer utilsiktet skade på tarmen eller blodårer i magen eller bekkenet. Disse komplikasjonene påvirker mellom ett til to personer per tusen tilfeller og krever umiddelbar ytterligere kirurgi for å rette opp eventuelle skader.

Blødning under/ etter inngrepet og infeksjoner kan forekomme. En gang kan det inntreffe blødninger som gjør det nødvendig med blodoverføring. Skader på tarm, urinblære, urinleder eller nerver kan inntreffe, men svært sjelden. Du vil få antibiotika under operasjonen for å forhindre infeksjon.

Mindre komplikasjoner er blødning eller blåmerker rundt huden kutt eller blåmerker i huden på forsiden av magen. Kirurgen vil utforske alle risikoene for laparoskopisk kirurgi med pasienten.

PRISER

Konsultasjon 1 600,-
Lapraskopisk galleoperasjon 40 000,-
Diagnostisk lapraskopi 29 000,-

Bestill time for konsultasjon

FORUSAKUTTEN – KOLIBRI MEDICAL

BEDRIFTSHELSE-

TJENESTE